2017. jún 25.

Fruktózérzékenység

írta: Dietlife
Fruktózérzékenység

Fruktózérzékenység alatt két betegséget különböztetünk meg. Az egyik a fruktózintolerancia, amely egy veleszületett anyagcsere betegség, míg a másik a fruktózmalabszorpció, azaz felszívódási zavar.

Kezdjük az elején.. mi is az a fruktóz?

A fruktóz, azaz más néven gyümölcscukor, a gyümölcsökben, mézben található egyszerű cukor. A szacharóz (nádcukor) egyik összetevője (glükóz+fruktóz). Az inulin nevű poliszacharid és a kisebb molekulák a frukto-oligoszacharidok (FOS) is többségében fruktózból épülnek fel.  A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul. A túlzott fruktóz bevitel a máj nem alkoholos eredetű elzsírosodásához valamint a zsírszövet elszaporodásához vezetve növeli a testtömeget.

 a-tiz-legegeszsegesebb-gyumolcs-08300854.jpg

A NHANES III ( National Health and Nutrition Examination Survey ) 1988-1994 között végzett felmérésében a vizsgált populáció átlag fruktóz bevitele 54,7g/ nap volt, ami a napi energia bevitel 10,2%-át tette ki, míg egy korábbi 1977-78 közötti felmérésben még csak 37g/nap volt a fogyasztás, 8%-a a napi energia bevitelnek. A legtöbb fruktózt a 12-18 éves serdülők fogyasztották, ez 72,8g/nap volt, 12,1%-a a napi energia bevitelnek. Természetesen a fő forrás az üdítőitalok voltak (30,1%), ezt követték a gabonatermékek, mint a keksz, pite, müzli stb. (21,5%), és a gyümölcsök vagy gyümölcslevek (19,4%).

Az élelmiszerek természetes fruktóz tartalma – extrém módon szélsőséges étrendtől eltekintve – nem hátrányos, tehát nem szabad a gyümölcsök, teljes értékű gyümölcslevek fogyasztásának korlátozására gondolni egészséges életmódban.

 

Fruktózmalabszorpció

A fruktóz felszívódása zavart szenved a vékonybélből, nem tud teljes mértékben felszívódni, így tovább kerül a vastagbélbe, ahol erjedésnek indul. Gázok, rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, amik görcsös hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést okoznak. Kísérő tünetei lehetnek még: száraz bőr, testtömeg vesztés, vérszegénység, depresszióra való hajlam, fáradtság, levertség, koncentrációs zavar, körömtöredezettség. 

Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek 60%-nál kimutatható a fruktóz felszívódási zavara. Emellett laktózérzékenységgel társulva felerősítheti a már meglévő panaszokat.

A felszívódási zavar kialakulását elősegíti a nagy mennyiségű és hosszú ideig tartó extra fruktóz felvétel: üdítőitalok, cukrozott nassok, gyorséttermi ételek fogyasztása. A fruktóz felszívódását a véráramba egy GLUT5 nevű szállító fehérje végzi, amelynek a kapacitása korlátozott.

cukor_talak.jpg

Fruktózintolerancia

Ritka, veleszületett anyagcsere zavar. Autoszómális, recesszív öröklődésű (a betegség megjelenéséhez egy adott génpár mindkét tagjának (mindkét szülőtől származó gén) kódhibája szükséges). A szervezet nem termeli a fruktóz lebontásához szükséges enzimeket, így nem történik meg a fruktóz lebontása a májban.

A tünetek általában az anyatejes táplálást követően, a hozzátáplálás során jelentkeznek (cukros tea adásakor). Újszülötteknél hányás, hipoglikémia, remegés, súlyos hasi fájdalom, tudatzavar, elhúzódó sárgaság, albuminuria léphet fel. Jellemző a májkárosodás, májmegnagyobbodás.

 

Dietoterápia:

A diéta alapja a fruktóz és szacharóz (kristálycukor, nádcukor) kihagyása az étrendből. Mint már korábban írtam, a szacharóz 1 glükóz és 1 fruktóz molekulából áll.

A fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar, főként édesítőként, ízfokozóként, színezőként használják fel. Szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható: desszertek, gyümölcslevek, szószok, tartósított, konzerv élelmiszerek, kekszek, cukorkák.

Édesítésre csak mesterséges édesítőszerek használhatók, stevia, eritrit, vagy ennek keveréke. A cukoralkoholok, pl. szorbit nem javasolt, mivel versengenek a fruktózzal a felszívódási helyért, és a fruktóz felvétele ezáltal nem megfelelő. Szorbitot nagyon sokféleképpen használja az ipar, E420 néven is megtalálható az élelmiszer címkéken.

Mindenkinél más az egyéni tűrőképesség, így érdemes étrendi naplót vezetni az elfogyasztott ételekről, azok mennyiségéről és a jelentkező tünetekről. A szigorú diétát általában 6-8 hétig javasolt tartani, hogy a tünetek elmúljanak, regenerálódjon a bélnyálkahártya. 6-8 hét leteltét követően fokozatosan meg lehet próbálni bevezetni a gyümölcsöket. A felépítés tényleg fokozatos legyen, mert különben az ellenkezőjét érjük el vele. A nagyobb fruktóz tartalmú táplálékokat érdemes magasabb fehérje- és zsírtartalmú ételekkel együtt fogyasztani, ugyanis az egyidejű felvétel javítja a GLUT5 szállító fehérje funkcióját.  

 9757e1cdfa479fcc659e7928938b02b9.jpg

Nyersanyagválogatás

 

NYERSANYAGOK, ÉLELMISZEREK

FOGYASZTHATÓ

TILTOTT

Tej, tejtermékek

natúr változatok: kefir, joghurt, tej, író, tejföl, sajt, túró

édesített, gyümölcsös készítmények Pl. gyümölcsjoghurt, vaníliás krémtúró, túró rudi stb.

Húsok

minden fajta: csirke, pulyka, sertés, hal, marha

 

Húskészítmények

Sonkafélék [1]

felvágottak többsége, kolbászfélék, szóját tartalmazó készítmények, füstölt, pácolt készítmények, konzerv áruk, aszpikos ételek, paradicsomos hal

Tojás

tojás!

 

Zsiradékok

állati eredetűek

 

Gabonafélék, köretek

fehér liszt és az abból készült termékek: zsemle, kifli [2](ha nem tartalmaz adalékanyagokat)

 

rizs

száraztészta

édesített pékáruk Pl. kakaós csiga, lekváros bukta

[3]teljes kiőrlésű liszt és abból készült termékek, sokmagvas lisztből készült pékáruk

barna rizs (óvatosan!)

 

Zöldség, főzelékfélék

burgonya max. 150g/nap[4]

Egyenérték táblázat alapján érdemes fogyasztani őket!

Főzéskor a cukor egy része kifő a zöldségekből, így alacsonyabb a főtt zöldségek fruktóz tartalma.

Az étrendben inulin tartalmú nyersanyagok (articsóka, csicsóka) és a hozzáadott inulint tartalmazó élelmiszerek is kerülendők.

 

Gyümölcsök, olajos magvak

Főtt, fagyasztott, friss gyümölcsöt jobban tolerálják, mint a konzervet.

Egyenérték táblázat alapján érdemes fogyasztani őket!

szőlő, banán, alma, körte, füge, birsalma

Dió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia

Kerülendő: szamóca, naspolya, cseresznye, csipkebogyó, narancs, mandarin.

 

Italok, levek

szénsavmentes ásványvíz

teafűből készült teák, fruktóz-mentes szörparomák

szörpök, gyümölcslevek, üdítő italok, energia italok

Fűszerek, ételízesítők

natúr fűszerek Pl. petrezselyem, oregano, bazsalikom, kakukkfű, só, bors, pirospaprika, stb.

kevert fűszerek, ételízesítők Pl. vegeta, levesporok, kész ételek, saláta dressingek, ketchup, mustár, majonéz

Édesítőszerek

stevia, eritrit, szőlőcukor, malátacukor

kristálycukor, porcukor, nádcukor, barna cukor, méz, fruktóz, szorbit (Canderel), cukoralkoholok , szirupok, invert cukor, agavé szirup, juharszirup

Élvezeti cikkek

 

alkohol, diabetikus termékek, csokoládék, nápolyik, kekszek, lekvárok, dzsemek, pralinék, fagylaltok, és minden szokványos édesség!

 

Minden vásárlás alkalmával böngésszük az élelmiszercímkét, különös tekintettel az élelmiszerekben szereplő édesítőszerekre. Étteremben, vendégségben tételesen kérdezzünk rá az étel hozzávalóira, elkészítési módjára.

 

Összefoglalás:

  • Kerüljünk minden olyan élelmiszert, amely fruktózt vagy szacharózt (nádcukor, kristálycukor) tartalmaz. Ugyanis a szacharózt tartalmazó élelmiszerek cukortartalmának fele fruktóz!

  • Körültekintőek legyünk minden vásárláskor! Olvassuk el az összes élelmiszernek a címkéjét, amit megvennénk.

  • Szorbit tartalmú élelmiszereket is kerüljük, általában E420 névvel is jelölik.

  • A diéta szigorúsága egyénre szabott, egyrészről függ az egyéni toleranciától, másrészről a betegség típusától. Intoleranciában szigorúbb az étrend, mint a felszívódási zavarban.

  • A szigorú diéta 6-8 hétig tartandó, ezután fokozatosan visszaépíthető a tolerált mennyiségig a gyümölcscukor.

 

Fruktóz egyenérték táblázat! 

Irodalom

  1. Vos M. B., Kimmons J. E., Gillespie C., et al. (2008): Dietary fructose consumption among US children and adults: The Third National Health and Nutrition Survey. Letöltve: http://www.medscape.org/viewarticle/576945_1 2017.06.25.
  2. Prof. Bíró György (2011): A fruktóz története. Letöltve: http://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/2011-1/Biro.pdf 2017.06.24.
  3. Dr. Polyák É., Breitenbach Z., Szekeresné Dr. Szabó Sz. (2015): Klinikai és gyakorlati dietetika. Letöltve: http://www.etk.pte.hu/public/upload/files/Palyazati_iroda/elnyert/Klinikai_es_gyakorlati_dietetika.pdf 2017.06.24.

 

 

[1] Az élelmiszer címkét minden esetben olvassuk el, ha felvágottat vásárolunk. Amennyiben felvágottas pultból vásárolnánk szalámit, kérjük az eladók segítségét.

[2] Célszerű olyan pékségben vásárolni, ahol teljes körű felvilágosítást adnak a termékek összetételéről, adalékanyag tartalmáról.

[3] Teljes kiőrlésű liszteknek, hántolatlan rizsnek magasabb a fruktóz tartalma.

[4] Újburgonya fruktóz tartalma magasabb, mint a régi burgonyáé!

Szólj hozzá

táplálkozás diéta útmutató tippek fruktóz örökletes betegség felszívódási zavar fruktózérzékenység