2017. ápr 23.

Ki a dietetikus?

írta: Dietlife
Ki a dietetikus?

      A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Fontos feladata a tanácsadás, a prevenció és az egészségnevelés, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

A dietetikus ismeri a speciális étrendeket, a betegségek és az étrend összefüggéseit. Tájékozott a táplálkozási modellekről, az új irányzatokról; ismeretes a gasztronómia és a nemzetiségek, a vallás összefonódásaiban.

Személyre szabott étrendet alakít ki, életmódtanácsot ad. Nemcsak betegekkel foglalkozik, hanem sportolókkal és kismamákkal is egyaránt. Prevenciós, gondozási és utógondozási feladatokat is ellát.

 

     A dietetikai tanácsadás tágabb értelemben jelentheti az egész személyiségre kiterjedő céltudatos fejlesztést – táplálkozás, káros szenvedélyek mellőzése, rendszeres mozgás-, vagy szűkebb értelemben az adott személy táplálkozásában történő pozitív változások előidézését.

A cél, hogy a páciens saját érdekeit felismerve, megváltoztatva addigi helytelen szokásait, hosszú távon hozzájáruljon egészsége visszaszerzéséhez, fenntartásához, mert minden tanács annyit ér, amennyit az egyén meg tud valósítani belőle.

     Primer prevencióról abban az esetben beszélünk, amikor az egészségesek körében preventív tanácsadást tartunk – rizikófaktorok kiküszöbölése, egészséges táplálkozás, alapvető táplálkozási ismeretek, tudatos fogyasztói szemlélet

Szekunder prevencióról pedig a korábban megjelent betegség diétájának megtartása, az új táplálkozási forma beépülése.

Szólj hozzá