2016. máj 28.

A népszerű chia magról

írta: Dietlife
A népszerű chia magról

Tradicionális étel Közép- és Dél-Amerikában. A maják és az aztékok használták gyógyhatású készítményként és1e0019d3b04d0c405b7c39cc464a9d55.jpg
 ételeik kiegészítésére. Napjainkban nagy hírnévnek örvend. Előszeretettel fogyasztják - elsősorban - a koleszterinszintre gyakorolt kedvező hatása miatt. Ezt a hatását a polifenol illetve az omega-3 és 6 tartalmának köszönheti. A bioaktív anyagok előfordulása a chia magban az egészség javát szolgálják , mégis a biztonságos és hatékony alkalmazását, mint étrend kiegészítő vagy natúr termék  tudományos kutatásokkal kell megerősíteni.  Az embereken végzett vizsgálatok száma ezen tulajdonságokra még sajnos korlátozott.

Néhány tudnivaló  a chia magról

                A mag zsírtartalma 25%tól 40%ig terjedhet, melynek 60%-a Omega- 3 (alfalinolénsav, ALA), 20%-a pedig Omega-6 (linolsav, LA). Mindkét zsírsav esszenciális, mely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, viszont saját maga nem tudja előállítani, ezért kívülről kell pótolni.

A magok különböző színűek lehetnek, például: fekete, fehér, szürke vagy akár fekete foltos is. Alakja ovális, mérete pedig 1-2mm.

A chia mag beltartalmi értékei igen jelentősek, 15-25% fehérjét, 30-33% zsírt, 26-41% szénhidrátot tartalmaz. Ezen felül magas az élelmi rost tartalma (18-30%), ásványi anyag és vitamintartalma (90-93%). Valamint igen magas az antioxidáns tartalma is. A chia magban vizsgált nehézfémek mennyisége nem haladja meg az egészségre káros mértéket, valamint mycotoxinoktól is mentes. Még egy kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy glutén mentes.

A legutóbbi kutatások elsősorban a magban található fitokemikáliákról és azok kinyeréséről szólnak. Sajnos kevés olyan vizsgálat van eddig, amely az élő szervezetre gyakorolt hatását vizsgálná.

mango-chia-pudding.png

Az egyes beltartalmi értékeknél lévő tartomány azért ilyen széles, mivel több tényező is befolyásolja a mag aktív komponenseinek koncentrációját. Befolyásolja a környezet, az éghajlatváltozás, a tápanyaghoz való hozzáférhetősége, a termesztés éve. Ami pedig döntő szerepet játszik benne az a termőföld. Például: a fehérjetartalma csökken, hogyha a hőmérséklet emelkedik; alacsonyabb helyen termesztett növénynek, ahol a hőmérséklet igen magas, magasabb a telített zsírsavtartalma (SFA). Továbbá a növény fejlettsége is befolyásolja a zsírsavösszetételét – alfa-linolénsav (ALA) 23%-kal csökkent a korai fázisban a kifejlett növényéhez képest. Ezzel egyidejűleg a linolsav (LA) és a lignin tartalma pedig emelkedett a korai fázisban.

Az emberekben gyakorolt hatására tényleg csak egynéhány kutatás áll rendelkezésünkre, közülük is az egyik esetben a chia mag nem mutatott változást a testsúly és a késő rizikófaktorok kialakulására a túlsúlyos felnőtteknél.[i] Ezzel ellenben egy másik kutatásban, ahol metabolikus szindrómával kezelt betegek vettek részt, tapasztaltak testtömeg vesztést és a triglicerid valamit vércukorszintjük is mérséklődött.[ii]

 

Chia mag kedvező hatásai:

  • szív- és érrendszervédő hatás: Egyrészt köszönhető a kiemelkedő esszenciális zsírsavtartalmának, másrészt a polifenol tartalmának.
  • immunerősítő: Magas ásványi anyag, vitamin, polifenol és omega-3 tartalma miatt.
  • antioxidáns: polifenolok antioxidáns vegyületek, ezek közül is a miricetin, a kvercetin, kempferol, caffeic-acid kiemelkedő. Az E-vitamin és komezim-Q10 biztonságos klinikai becslésére végzett kutatások korlátozottak.
  • emésztést javító hatás: Magas élelmi rosttartalmának köszönhető. Magas vízfelvevő kapacitásának köszönhetően egy zselés állagot vesz fel, melyet a gyomorban is megtart, így csökkenti az éhségérzet kialakulását, tovább tart a teltségérzet. Direkt nem fogyókúrás hatást írtam, ugyanis ettől még nem fogunk fogyni.
  • (gluténmentes és íztelen: bár nem hatásról beszélünk, inkább egy kedvező tulajdonság, de fontos megemlíteni. Hiszen ennek köszönhetően mind édes, mind sós ételeinkhez is hozzáadhatjuk, dúsíthatjuk vele, jól alkalmazkodik az ízekhez. )

 kepernyofoto-2015-01-03-11_37_34.png

Bioaktív anyagok a chia magban, melyeknek köszönheti a fentebb említett pozitív tulajdonságait:

Omega 3 – alfalinolénsav
előnyei:

  • csökkenti a triglicerid és a koleszterin szintet, ezáltal csökkenti a magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegség (Pl. érelmeszedés) kockázatát
  • szívritmuszavarokat enyhítheti
  • gyulladásgátló tulajdonságokkal bír
  • szív és májvédő tulajdonsága abban nyilvánul meg, hogy mozgósítja a zsírokat a viscerális (szervek közötti) zsírból és májból.
  • antidiabetikus hatás: mérsékli az étkezés utáni vércukorszintet
  • védelmet nyújt az ízületi gyulladás, autoimmun betegségek és a rák kialakulása ellen

Omega 6 – linolsav
előnyei:

  • Túlzott bevitel esetén hatása ellenkező az alfa- linolénsavval, ugyanis gyulladást keltő, vérnyomást emelő és trombotikus hatású. Éppen ezért fontos a megfelelő egyensúly elérése az egészség érdekében.

Miricetin:

  • antioxidáns hatású vegyület,
  • a rák kialakulásának több pontját gátló hatása van

Kvercetin:

  • antioxidáns,
  • gyulladásgátló,
  • rákellenes (állatkísérletekben gátolta a rákprómoterek és egyes kémiai karcinogének hatását, gátolta a vastagél epithel sejtjeinek szaporulatát),
  • antitrombotikus hatás (vérrög kialakulásának gátlása)

Kempferol:

  • antioxidáns hatású vegyület,
  • a rák kialakulásának több pontját gátló hatása van

Caffeic-sav:

  • gátolja a kémiai karcinogenezist (rák kialakulását) a tüdőben

 

9e14b407f5685458ec4f25ae0522dcc7.jpg 

Kitekintő a reklámok világából, és az omega-3 „bálványozásából”. Próbáltam rávilágítani, hogy nem csak az Omega-3-nak van kedvező tulajdonága ebben a csöppnyi magban, hanem ugyanúgy a polifenoloknak is, melyeknek nagy szerepük van a tumorok kialakulásának megelőzésben. (Erről majd később…)
Egy szónak is száz a vége.. Bátran tudom ajánlani az étrendünk kiegészítésére, minél változatosabbá tételére. Ugyan nem helyettesíti az egészséges, változatos étrendet, de színesebbé tehetjük vele.

 

[i] D. C. Nieman, E. J. Cayea, M. D. Austin, D. A. Henson, S. R. McAnulty, and F. Jin, “Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults,” Nutrition Research, vol. 29, no. 6, pp. 414–418, 2009.

[ii] G. C. Martha, R. T. Armando, A. A. Carlos et al., “A dietary pattern including Nopal, Chia seed, soy protein, and oat reduces serum triglycerides and glucose intolerance in patients with metabolic syndrome,” Journal of Nutrition, vol. 142, no. 1, pp. 64–69, 2012.

iii Ali, N.M., Yeap, S.K., Ho, W.Y., Beh, B.K., Tan, S.W. and Tan, S.G., “The promising future of chia, Salvia hispanica L.”, J Biomed Biotechnol, 2012, 1-9, 2012.

Szólj hozzá

egyéb táplálkozás diéta édesség egészséges táplálkozás nassolás chia chia mag bűntudatmentes