Házi muffin zsemlék
Az alábbi recept alapján készítem már lassan egy hónapja a zsemléket.
Hogy miért kezdtem bele a sütésbe?
Igazából megelégeltem, hogy nem / vagy alig találni a boltok polcain olyan pékárut, amely ne tartalmazna szóját. Még a sima vizes zsemléhez is allergénként meg van jelölve a szója!
Ezt követően találtam egy nagyon szuper alapreceptet, amit továbbgondoltam, kicsit módosítottam a lisztarányokat és megsütöttem. A végeredmény egy muffin zsemle, ami beltartalmi értékeiben megegyezik egy szénhidrát csökkentett zsemle értékeivel, mégis szója mentes és tudom, mi van benne.
A recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiörlésű liszt – ahogy szeretnéd keverni. Nálam az eredeti 35dkg tk. tönkölybúza és 15dkg fehér liszt volt, de készült már 20dkg tönköly, 10dkg fehér, 10dkg szezámliszt és 15dkg zabliszt arányában is.
- 3 ek. lenmagpehely
- 6 ek joghurt +1 ek a kenéshez
- 6 ek. olívaolaj (napraforgó is jó)
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 1dl langyos víz
- 1 db tojás (kenéshez) – elhagyható
- 2,5 kk só
- + magok ízlés szerint (chia, lenmag, mák, szezámmag stb.)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- Összekeverjük a liszteket, a sót, a szódabikarbónát, a lenmagpelyhet és plusz a magokat is.
- Hozzáadunk 6 ek. joghurtot, az olajat és annyi vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
- 12 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle és a muffin formába helyezzük őket.
- Megkenjük a tetejüket a joghurttal összekevert tojással ( vagy tojás helyett étolajjal). Rászórjuk a magokat (lenmag, mák az én esetemben).
- 25-30 perc alatt barnára sütjük őket.
A teljes kiőrlésű liszteknek, a lenmagpehelynek és a magoknak köszönhetően jelentős rosttartalommal bír. Egy étkezés alkalmával elegendő az 1 db zsemle is, amely jóllakottság érzést biztosít.
Ajánlom mindenkinek, akinek van egy kis ideje a konyhában ( az elejétől a végéig max. 1óra), hiszen adalékanyagtól mentes, felesleges szóját nem tartalmazó, könnyen elcsomagolható kis zsemléket kap.