2016. máj 12.

Laktózintolerancia avagy a tejcukorérzékenységről általában

írta: Dietlife
Laktózintolerancia avagy a tejcukorérzékenységről általában

ff0b0d1755715c8615f600cbde5bc5a2.jpgA leggyakoribb táplálékintolerancia a laktózérzékenység. A laktózbontó enzim (laktáz) teljes vagy részleges hiányáról van szó. A tejcukor a laktáz enzim hatására glükózzá és galaktózzá bomlik. Az enzim hiányában a nem bontott laktóz a vastagbélbe kerül, ahol a baktériumok széndioxidra, hidrogénre és tejsavra bontják.

Tejfogyasztást követően jellemző tünetek: puffadás, hasi diszkomfort érzés, hányinger, hasmenés, bűzös széklet.

Megkülönböztetünk primer laktózintoleranciát, melynél a laktózt bontó laktáz enzim már születéskor hiányzik és kis mennyiségű tejcukor is súlyos emésztési zavarokat okoz.

A szekunder laktózintolerancia szerzett állapot. Gyakran fordul elő hasmenéses állapotok, coeliakia (lisztérzékenység), táplálékallergia, krónikus gyulladásos bélbetegségek, sebészeti beavatkozások (gyomorresectio, teljes gyomor eltávolítása), egyes gyógyszeres (pl tartós antibiotikum) kezelésének következtében. Nagy jelentősége van az egyéni toleranciának, ugyanis vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani. 

Vizsgálata leggyakrabban hidrogén - kilégzési teszttel történik: Laktóz adását követően a vastagbélbe kerülő emésztetlen laktózt a baktériumok lebontják, aminek következében nő a kilélegzett levegő H2 –tartalma (>20ppm).

Diéta célja: A tüneteket kiváltó tejcukor elhagyása az étrendből egyéni toleranciának megfelelő mértékig.

Tejcukrot (laktózt) tartalmaznak a következő termékek / anyagok:

  • tej és tejpor
  • tejszín
  • tejföl
  • joghurt
  • kefir
  • sajt (kivéve az OÉTI által laktózmentesnek minősített sajtok)
  • túró
  • vajíró
  • savó, savópor, Citopánpor
  • margarin – amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült
  • tejcukor (laktóz)

A laktózmentes (tejcukormentes) kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt anyagok / termékek egyike sem került a termékbe, illetve ha mérési adatokkal alátámasztva a termék tejcukor (laktóz) tartalma a 0,1g/100g vagy a 0,1g/100cm3 értéket nem haladja meg.

 

Tej, tejtermékek: Egyéni toleranciától függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb nagyobb mértékben. A savanyított tejtermékek laktóztartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20-40%-kal kevesebb, mint a tejé. A túró szintén fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb. Ugyanígy a félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelés során, pl. Pannonia, Parmezán, Trappista, Gouda, Edami valamint a lejárati határidejéhez közeledő Camembert, Brie, Roquefort.

Laktózmentes termékek:

  • tej: Naszálytej Rt. – Magic Milk; Parmalat- Zymil; Mizo, Spar free from , Pilos, Meggle laktózmentes tej
  • tejföl: Magic Milk, Mizo, Spar free from,
  • vajkrém, vaj: Magic Milk, Mizo, Spar free from,
  • túró: Magic Milk, Mizo, Spar free from,
  • joghurt: Magic Milk, Spar free from,
  • túródesszert: Magic Milk, Mizo, Spar free from,
  • ízesített tejes italok:  Magic Milk jegeskávé, madártej
  • habtejszín: Magic Milk

A speciális növényi italok (szójaital, rizsital, zabital, mandulaital) tejcukrot nem tartalmaznak, egyes kálciummal dúsított fajtáik fogyasztása kifejezetten ajánlott. pl. Alpro termékek

c69f8f98c1b821473ab0d847e33db74f.jpg

Figyelembe kell venni a laktóztartalmú élelmiszeripari, illetve gyógyszeripari termékeket (egyes gyógyszerek vivőanyagaként, a drazsék bevonó anyagaként laktóz is szerepelhet) is, amelyekről pontos információt a hivatalos terméklisták adnak. Gyógyszerekről a Laktóz Érzékenyek Társasága, míg a laktózmentes élelmiszeripari termékekről a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank nyújt információt. Más adalékanyagok is tartalmazhatnak tejcukrot, melyeket az ipar felhasznál – tejpor, savópor, Citopánpor, tejsavó alapú édesítőszerben (Laktit – E966).

Zsiradékok: Biztosan laktóz mentesek a Liga valamint a Delma light margarin. Laktóztartalmú a vaj illetve a tejjel, tejporral, savóval dúsított, ízesített margarinok is. Egyéni tolerancia figyelembevételével fogyaszthatók.

Húsok, húsipari termékek: A tőkehúsok eredendően laktózmentesek, viszont a feldolgozott húsáruk adalékanyagként tartalmazhatnak laktózt.

Zöldségek, gyümölcsök: Nem tartalmaznak tejcukrot sem friss, sem gyorsfagyasztott, sem feldolgozott formában.

Gabonaipari termékek: Az ízesített reggeli gabonapelyhek tartalmazhatnak tejcukrot.

Sütő- és tésztaipari termékek: A péksütemények mind tésztájukban – tejes kifli, sós kifli, vajas kifli, óriáskifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri - , mind esetlegesen alkalmazott töltelékükben – túrós batyu- tartalmazhatnak tejcukrot. Egyéni tolerancia függvényében fogyaszthatók. Szabadon fogyaszthatók a vizes tésztájú zsemle, hosszú zsemle, vágott zsemle, zsemlecipó.

Kényelmi termékek: Közülük sok tartalmaz laktózt pl. instant levesek, salátaöntetek, félkész- késztermékek.

d8359391aaa50c1ab602b4ee33afaeab.jpg

Szólj hozzá

táplálkozás diéta útmutató laktózintolerancia tejcukorérzékenység