Amit a lisztérzékenységről tudni kell
Előfordulása az utóbbi évtizedekben emelkedett meg, mégis az ismert esetek száma 1% körüli a fejlett országokban. Európában a svéd, finn területen a leggyakoribb az ismert betegek száma, olyan 2-3% körüli. Magyarországon ez kb. 1 ezrelék, azonban ennél több a fel nem ismert betegek száma.
A coeliakia, vagy magyarul lisztérzékenység, egy az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegséget a Triticeae nemzetséghez tartozó gabonafélékben található glutén váltja ki a genetikailag hajlamos egyénekben. Kétséget kizáróan a glutén (búzafehérje) a fő kiváltó ok (ún. trigger hatás), azonban számos más környezeti tényező is szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Felmerültek különböző vírus és baktérium fertőzések, a dohányzás, a PPI[i] és egyes antibiotikumok, melyekkel kapcsolatba hozható a betegség kialakulása. Összefüggést találtak a császármetszéssel született csecsemők és a lisztérzékenység között – ami azzal magyarázható, hogy természetes szüléskor a csecsemő áthalad a szülőcsatornán, ekkor több milliárd egészséges baktériummal kerül kapcsolatba. Olyan jótékony probiotikumokkal gazdagodik, melyeknek egészségmegőrző hatásait egy egész életen át élvezheti. A császármetszéssel született csecsemők kimaradnak mindebből. Valamint a csecsemőtáplálás során a glutén bevezetésének ideje is hajlamosíthat a cöliákia kialakulására. A WHO[ii] és ESPGHAN[iii] ajánlása szerint a 17. hét előtt korai, a 26. hét után késő már a glutént bevezetni, így célszerű a kettő között, hogy csökkentsük a cöliakia, a cukorbetegség és a búzaallergia kialakulásának kockázatát.
A genetikai tényezők is meghatározóak, ugyanis a betegek több mint 95%-nál megtalálható a HLA-DQ2 és a DQ8 humán leukocita antigének (HLA) kombinációja. Bár hajlamosítanak a betegségre, önmagukban nem elegendőek annak kialakulásához.
A glutén a gabonafélék (Pl. búza, rozs, árpa, tritikálé, zab) raktározó fehérjéje. Gluteninből és különböző prolamin fehérjékből álló komplex. Az immunreakciót a glutén prolamin komponensei váltják ki, ezek közé tartozik a búzában jelen lévő gliadin, az árpában található hordein, a rozsban előforduló szekalin, vagy a zabban található avenin. (Utóbbi a betegek döntő többségében nem vált ki reakciót.) A gliadin a károsító hatását a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki, ahol részben vagy teljesen elpusztítja a nyálkahártya felszíni sejtjeit. Ezáltal csökken a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása.
A felszívódási zavar következtében kialakulhat:
- vas, folsav és fehérje malabsorptio – sápadtságot, fáradékonyságot, gyengeséget eredményez
- D-vitamin és kálcium hiány következményeképpen csontlágyulás, csontritkulás
- K vitamin hiány miatt vérzékenység léphet fel
- csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség.
A cölikiát nehéz diagnosztizálni, ugyanis különböző hatással van az emberekre. Körülbelül 300 ismert tünete van, mely megjelenhet az emésztőrendszerben vagy a test más részein. Néhány cöliákiás betegnek pedig egyáltalán nincsenek is tünetei. Mindamellett, minden lisztérzékeny beteg hosszútávú kockázatnak van kitéve akár van tünete, akár nincs.
Leggyakoribb gyermekkori tünetek:
- hasi puffadás, fájdalom
- krónikus hasmenés
- hányás
- székrekedés
- fakó, bűzős vagy zsíros széklet
- nem megfelelő súlygyarapodás
- fáradékonyság
- ingerlékenység, kedélyzavar
- növekedésben való visszamaradás
- késleltetett serdülés
- hiperaktivitás
Felnőttekre jellemző tünetek:
- megmagyarázhatatlan vashiányos anémia
- fáradékonyság
- csont- és ízületi fájdalom
- ízületi gyulladás
- csontritkulás
- depresszió vagy szorongás
- kéz- és lábzsibbadás
- fejfájás, migrén
- menstruációs cikluszavarok
- meddőség vagy visszatérő vetélések
- szájüregi fekélyek
- viszkető bőrkiütések (herpeszszerű)
A betegség gyanújára adhatnak okot a klinikai tünetek és a felszívódási zavarból adódó laboratóriumi eltérések. A gliadin és más anyagok ellen termelt ellenanyagok kimutatása a beteg véréből még közelebb vihet a diagnózishoz, azonban a kórisme csak a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálata alapján mondható ki (vékonybél - biopszia).
Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan gyógymód, amely a gluténérzékenységet megtudná szüntetni, viszont a betegség tünetei elmúlnak, ha a beteg kiiktat az étrendjéből mindennemű gluténtartalmú élelmiszert. Szigorú glutén mentes diéta betartása mellett a nyálkahártya sejtek is képesek regenerálódni.
Mire figyelj oda az étrend betartásakor!
Irodalom:
Lebwohl B, Ludvigsson JF, Green PH. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ. 2015;351: h4347
Kang JY, Kang AH, Green A, et al. Systematic review: worldwide variation in the frequency of coeliac disease and changes over time. Aliment Pharmacol Ther. 2013;38(3):226-45.
Elli L, Branchi F, Tomba C, et al. Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac glutensensitivity. World J Gastroenterol. 2015;21(23):7110-9.
Aronsson CA, Lee HS, Liu E, et al. Age at gluten introduction and risk of celiac disease. Pediatrics. 2015;135(2):239-45.
www.celiac.org
[i] Protonpumpa-gátlók: a refluxbetegség, illetve a gyomor- és nyombélfekély leghatékonyabb terápiás eszközei.
[ii] Egészségügyi Világszervezet
[iii] Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság