Mire figyelj oda az étrend betartásakor!
A cöliákiás betegeknek nagyon fontos, hogy szigorúan betartsák az élethosszig tartó diétájukat. Ezzel mérséklik a tüneteket és esélyt adnak a bélhámsejtek regenerálódásához. A gyermekeknél szintén fontos a diéta betartása, hiszen 2 hét után akár már állandósulhat az emésztésük, és a klinikai tünetek is csillapodhatnak.
Szerencsére napjainkban már kötelező feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, ha glutént tartalmaznak. Emellett, a fogyasztóknak az élelmiszerek gluténmentessége vagy csökkentett gluténtartalma tekintetében nyújtott tájékoztatásra vonatkozó követelményekről szóló 828/2014/EU végrehajtási rendeletet 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni a gyártóknak.
Ételek, élelmiszerek melyek glutént tartalmaznak/ tartalmazhatnak:
Gabonafélék, kenyerek, péksütemények
- Búza, rozs, zab, árpa és ezekből készült termékek: kenyerek, péksütemények, zsemlék, kiflik, cipók.
- Barna kenyér sem fogyasztható!
- Kekszek, ostyák, müzli szeletek, piskóták stb.
- A zsemlemorzsa, búzadara, bulgur, kuszkusz, durum tészta, tönköly búzaliszt, Graham liszt mind gluténtartalmúak!
Húsok, húskészítmények
- Glutént tartalmazhatnak egyes felvágottak, töltött hentesáruk Pl. párizsi, húskonzervek, pástétomok, májkrémek.
- Különböző szalonnafélék és füstölt húsok pácolásához gluténtartalmú anyagot használhatnak, így csak megfelelő körültekintéssel fogyaszthatók.
Tej, tejtermékek
- Sajtok közül a holland sajtokat a küllem javítása érdekében gluténtartalmú anyaggal vonják be.
- Tejdesszertek, pudingok, ízesített joghurtok, túró- ill. egyéb krémek, habok tartalmazhatnak glutént.
- A maláta és instant kávé, kakaóporok és az ezekből készült tejes italok, pudingporok, fagylaltok, jégkrémek szintén tartalmazhatnak glutént.
Gyümölcsök és zöldségfélék
- Import zöldalmát gluténtartalmú anyaggal vonják be.
- A gyümölcs- és zöldségkészítmények, mint Pl. dzsemek, lekvárok, készételek, mártások, levesek – tartalmazhatnak glutén tartalmú sűrítő anyagot.
- Fagyasztott burgonya, hasábburgonya tartalmazhat glutént.
- Vadrizs pedig betakarítás során szennyeződhet a gluténnal.
Zsiradékok
- Margarinok, ízesített margarinok ,
- Vajkrémek szintén tartalmazhatnak glutént.
Fűszerek, ízesítők
- Készen kapható leves porok, leveskockák, ételízesítők, ketchup, mustár, mártások, krémek, fűszerkeverékek, szójaszósz sűrítő és állományjavítóként tartalmazhatnak glutént.
Italok, élvezeti szerek
- Malátából készült pótkávé tilos.
- Rostos gyümölcslevek tartalmazhatnak glutént.
- Sört szintén tilos fogyasztani.
- Instant kávéból, kakaóból, teából készült italokat kerüljük.
Hogy elkerüljük a kontamináció (szennyeződés) lehetőségét, a háztartásban érdemes odafigyelni pár dologra:
- Ne használjunk közös fa eszközöket (deszka, fakanál) a család többi tagjával, amennyiben fogyasztanak glutén tartalmú élelmiszereket.
- A biztonság érdekében célszerű egy külön kenyérpirítót venni a gluténmentes kenyérnek.
- Vásárláskor például a húspultból ne válasszunk felvágottat, hiszen érintkezhet egy másik termékkel. Válasszunk inkább előre csomagolt, garantáltan gluténmentes terméket.
- Szűrőkből is célszerű külön csak a gluténmentes használatra venni pár darabot
- Kenőecseteket is alaposan mossuk el használat előtt, hiszen a glutén könnyen megtapadhat rajta.
- Kerüljük az öreg, agyon karcolt műanyag tányérokat, vágódeszkát, hiszen ezekben a vágásokban is bent maradhat a glutén.
- Grillezéskor fedjük be alufóliával a rácsokat amikor gluténmentes ételt teszünk rá, mert előfordulhat, hogy előtte szennyeződött már. (Egyébként a visszamaradt glutén eltávolításához a rácsokat 260°C-on kell tartani legalább 30 percig.)
- Használjunk saját fűszereket, dzsemeket, mogyorókrémet, hogy elkerüljük a szennyeződést.
- A legjobb módszer, hogy megvéjük magunkat a gluténtól, ha mindent külön teszünk a polcokon, a hűtőben a glutént tartalmazó termékektől. Fel is címkézhetjük a saját élelmiszereinket és akkor a család többi tagja is tudni fogja, hogy mire figyeljen oda.