2016. máj 05.

Az egészséges táplálkozás 12 pontja

írta: Dietlife
Az egészséges táplálkozás 12 pontja

elsobejegyzeskep.jpg Mindenki egészségesen szeretne étkezni, melyhez az alábbi 12 pont jó iránymutatóként szolgál. 

  1. Étkezzünk változatosan!
  2. Használjunk kevesebb zsiradékot!
  3. Kerüljük a túlzott só használatát!
  4. Kevesebb édességet fogyasszunk!
  5. Naponta fogyasszunk tejet vagy tejterméket!
  6. Naponta többször fogyasszunk nyers zöldséget, gyümölcsöt!
  7. Kerüljön az asztalra teljes kiőrlésű pékáru!
  8. Naponta 4-5 alkalommal étkezzünk!
  9. Naponta legalább 1.5-2 liter folyadékot igyunk, melynek nagyobb része víz legyen!
  10. Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiség!
  11. Mellőzzük a dohányzást, helyette mozogjunk többet és rendszeresen!
  12. Törekedjünk az egészséges testtömeg/ testsúly elérésére és megtartására.

 

Az egészséges, változatos táplálkozásnak számos előnye van - ideális testsúly megtartása, krónikus betegségek kialakulásának megelőzése, hangulatjavító hatás, energiát ad, meghosszabbítja az élettartamot . Mindehhez segítséget nyújt az a 12 pont, melyet a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság 1987-ben megfogalmazott. Elsőre  érdekesen hangozhat, hogy már 30 évvel ezelőtt  leírták ezeket a pontokat, viszont a cikk végére kiderül, hogy csupán a környezet változott, és a mai állásfoglalások (pl. az új közétkeztetési rendelet alapjai) is ezen alapulnak.

  1. Étkezzünk változatosan!

Minél többféle élelmiszercsoportból, különböző ételkészítési módozatokat használva készítsük el ételeinket. Változatos színekkel, új dolgok kipróbálásával törekedjünk a megvalósításra. Ezáltal szervezetünk minden szükséges tápanyagot megkap.

 

  1. Használjunk kevesebb zsiradékot!

Kerüljük a bő olajban, zsírban sült ételeket, helyette főzéssel, párolással, grillezéssel, teflon edényben, cserépedényben készítsük az ételeket. A magas zsírtartalmú élelmiszereket kerüljük, a húsokat is szabadítsuk meg a látható zsiradéktól.

 

  1. Kerüljük a túlzott só használatát!

Főzés során minimálisan sózzuk az ételt amennyiben szükséges, utána már ne sózzuk. Feldolgozott élelmiszerek közül is kerüljük a magas só tartalmúakat (pl. chipsek). Használjunk bátran friss és szárított fűszereket az ételek ízesítésére.

 

  1. Kevesebb édességet fogyasszunk!

Nem tilos édességet fogyasztani, viszont legfeljebb hetente 1-2 alkalommal az étkezések befejező fogásaként fogyasszunk süteményt, édességet. Kávéba, teába ha nem muszáj ne tegyünk cukrot, helyette kevés mézet vagy édesítőszert használjunk. Szörpök helyett 100% gyümölcs-, zöldséglevet fogyasszunk 1-2 pohárral naponta.

 

  1. Naponta fogyasszunk tejet vagy tejterméket!

Az ajánlás úgy szól, hogy napi fél liter tej vagy annak kálcium tartalmával megegyező mennyiségű tejterméket pl. sajtot, kefirt, joghurtot, túrót fogyasszunk. ( savanyított tejkészítményből 500-657ml, sajtokból 70-150g, túrókészíményekből 150-1000g, egyéb tejtermékből 50-600g felel meg 500ml tej kalciumtartalmának).

 

  1. Naponta többször fogyasszunk nyers zöldséget, gyümölcsöt!

Azért fontos, hogy nyersen is minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, mert a vitamin és ásványi anyag tartalmukat így őrzik meg a legnagyobb mértékben. Emellett természetesen párolva, főzelék formában is bátran fogyasszuk őket!

 

  1. Kerüljön az asztalra teljes kiőrlésű pékáru!

Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű, magasabb rosttartalmú kenyereket, pékárukat a finoman őrölt termékek helyett. Ezek lehetnek magokkal dúsítottak vagy csak simán teljes kiőrlésűek.

 

  1. Naponta 4-5 alkalommal étkezzünk!

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a napi többszöri étkezés. Ne együnk bőségesen és túl keveset sem. Próbáljunk meg odafigyelni az étkezésre, ne kapkodjunk és ne nézzünk televíziót evés közben. Törekedjünk arra, hogy nagyjából azonos időpontokban étkezzünk.

 

  1. Naponta legalább 1.5- 2 liter folyadékot igyunk, melynek nagyobb része víz legyen!

Ez lehet csapvíz, ásványvíz, szűrt víz, a lényeg hogy ne cukrozott ital legyen. Ízesíthetjük citrommal, mentával, friss gyümölcsökkel is a vizünket. Az alkoholos italok táplálkozási szempontból energiafelesleget jelentenek, így rendszeres fogyasztásukat kerüljük.

 

  1. Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiség!

Egyetlen ételt sem kell nélkülöznünk, csupán a mértékletességre kell odafigyelni. Vannak élelmiszerek, melyeket javasolt bőségesen fogyasztani – elsősorban a zöldségek, gyümölcsök, hal, teljes kiőrlésű kenyerek; vannak melyek mérsékelt mennyiségben javasoltak – nem zsíros húsok, húskészítmények, zsír szegényebb tej- és tejtermékek, tojás, tészta, szárazhüvelyesek, zsiradékok (pl. margarin kenyérre kenéshez, olaj főzéshez). És vannak amelyeket érdemes kerülni – édességek, cukrozott készítmények (lekvár, befőtt), zsíros húsok, húskészítmények, zsírosabb tejtermékek, tejszín, cukor, só, alkoholos italok. Vásárlásnál figyeljünk az élelmiszercímkén található tápanyag adatokra (energia, fehérje, zsír, só tartalom stb.), melyek segítséget nyújtanak az étrend összeállításában is.

 

  1. Mellőzzük a dohányzást, helyette mozogjunk többet és rendszeresen!

A rendszeres testmozgás a helyes táplálkozás kedvező hatásait egészíti ki.

 

  1. Törekedjünk az egészséges testtömeg/ testsúly elérésére és megtartására!

Megfelelő táplálkozás mellett elérhetjük a kívánt testtömeget és törekedjünk annak megtartására.

 

AZ MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság együttesen elfogadott álláspontja.

Szólj hozzá

táplálkozás diéta dietetikus egészséges táplálkozás 12 pont